05 Eylül 2010

Kadir Gecesinin Fazileti

Ashab-ı Kiram ,Allahü Teala'nın Kadir Gecesi hakkında (bin aydan daha hayırlıdır) mealindeki ayet-i kerimesine sevindikleri kadar hiçbirşeye sevinmediler.

Resulullah Efendimiz (s.a.v) ashabına İsrailoğullarından dört kişiyi anlattı.Bunlar -göz açıp kapayıncaya kadar bir zaman dahi Allah'a asi olmadan - seksen sene ibadet etmişlerdir.Resulullah (s.a.v)'in ashabı da bundan dolayı hayret etmişlerdir.Cebrail (a.s) geldi ve:

_Ya Muhammed Sen ve ashabın bu zatların ,göz açıp kapayıncaya kadar kısa bir vakitte bile Allah'a isyan etmeden seksen sene ibadet etmelerine hayret ettiniz .Allahü Teala senin üzerine bundan hayırlısını indirdi, dedi ve ''İnna enzelnahü fi leyleti'l-kadr...(Biz onu Kadir Gecesinde indirdik.)''mealindeki ayet-i kerimesi ile başlayan Kadr suresi'ni sonuna kadar okudu.

Resulullah Efendimiz (s.a.v) çok mesrur oldu, sevindi.

Cenab-ı Hakk , bazı şeyleri birçok hikmetler için gizlemiştir:

Kullarının bütün ibadet ve taatlere rağbet etmesi için rızasını ibadet ve taatlerde; büyük, küçük günahlardan kaçınmaları için gadabını günahlarda;bütün isimlerine ta'zim edilmesi için İsm-i A'zam'ı Kur'an-ı Kerim'de ;bütün namazların muhafazası için salat-ı vüstayı (orta namazını) günün tamamında ;Ramazan'ın her gecesini ibadet ve taatle ihya edip daha çok sevap kazansınlar diye de Kadir Gecesi'ni gizlemiştir.

Bununla beraber Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) Kadir Gecesi'nin bazı alametlerini bildirmiştir.O gece gökyüzü parlak ve bulutsuz olur.Hava ne soğukur ne de sıcak, latif olur.O gecenin sabahında güneş ziyasız (solgun) olarak doğar.

Kadir Gecesi içerisinde Kur'an-ı Kerim inzal olunan mübarek gecedir.Bu gecenin pek çok hususiyetinden birkaçı:

1-Bu gecede ibadet (içerisinde Kadir Gecesi olmayan) bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır.Resulullah Efendimiz'e (s.a.v.)kendisinden önceki ümmetlerin ömrü gösterildi.Ümmetinin ömürlerini kısa gördü.Bunun üzerine Hz.Allah bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni ihsan etti.

2-Kadir Gecesi'nde meleklerin ve ruhun inmesi.Melekler bu gecenin esrarını görmek üzere inerek yeryüzünü doldurduğu için bu geceye darlık manasına olan ''Kadir''ismi verilmiştir.

Resulullah Efendimiz (s.a.v.)buyuruyorlar ki;''Kadir Gecesi olunca Allahü Teala , Cebrail'e (a.s.)emreder.Cebrail (a.s.) yanlarında yeşil bir sancakla melekler ile yeryüzüne inip sancağı Ka'be'nin üzerine dikerler.Cebrail (a.s.) bu gece melekleri teşvik eder.Onlar da her ayakta durana , oturana ,namaz kılana ve zikredene selam verirler ve onlarla musafaha ederler( tokalaşırlar). Yaptıkları dualara amin derler. Bu , fecir vaktine kadar devam eder.

3-Bu gece , fecir vaktine kadar selamettir.

2 yorum:

Begonvilli Ev dedi ki...

Hepimize kutlu olsun.

orgu delisi dedi ki...

teşekkürler begonvilli senin de gecen kutlu olsun.